mandag, august 24, 2009

Mandagstema - kirke


Ja, så var det tid for mandagstema igjen, og denne gangen får jeg faktisk laget innlegget mitt på mandag. Tidlig på dagen tilogmed. Her er det ingen mellomting, hehe.

Dagens tema er kirke, og ettersom jeg ikke har anledning til å løpe/kjøre rundt og ta bilder av kirker, og ettersom jeg liker å holde litt på anonymiteten og derfor ikke ønsker å vise fram min kirke, så tar jeg en tur i arkivet.

For noen år siden var jeg i Berlin, og der er det mye fint og spennende å se på. Denne kirken, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, ble bygget i nyromansk stil på slutten av1800-tallet. Under 2. verdenskrig ble den bombet, og det delvis ødelagte tårnet er alt som er igjen.


De to neste bildene har jeg hentet fra flickr.com. Det første viser tydelig det gamle, ødelagte kirkespiret, og det nye av Egon Eiermann, som sto ferdig i 1961.


I den nye åttekantede kirken er alle veggene i blått glass. Lyset, roen, stemningen i dette kirkerommet er noe av det mest fredfulle jeg noen gang har opplevd, og jeg drømmer om å dra tilbake dit bare for å sitte en stund.

---
På det mer lokale plan: I 2007 laget vi pepperkakehuset som en kopi av den lokale kirken. Originalen er bygget på slutten av 1800-tallet, akkurat som Kaiser Wilhelm-kirken i Berlin, men i tre. Det finnes mange hvitmalte trekirker fra akkurat denne perioden rundt om i Norge. Vår 2007-modell var ikke ferdigpyntet før nonstopposen var tom, og fikk stå i fred helt til nyttårsaften, da en sulten inkvisisjon kom med hammeren.

Ha en fin mandag!

14 kommentarer:

Kaspara sa...

Heisan Fee
Takk for hilsen!
Godt å høre at det er flere enn meg som kaster seg på prosjeketer og ikke helt klarer komme i land alltid!
Klart du må prøve deg på en kjole! Det er slettes ikke et langt lerret å bleke. Har du en time av halvannen er det meste gjort; et lite kveldsprosjekt med andre ord!
Det er flott å se spennende gamle kirker på reiser. Denne i Berlin var jo flott og spesiell.
Ha en fin dag! Hilsen Kaspara

Sommertid sa...

Kirker er flotte..og de bærer mange en spesiell historie. Og spiselige kirker er jo herlig da...men det er ikke såå lett å lage de..og ikke altid får de stå i fred heller.

Rimkogeren sa...

Især den sidste kirke gad jeg godt besøge ;-D
Tak for din kommentar.

JULIE K sa...

Ja den kirken er så flott. Så den i høst. Den bærer preg av så mye at man blir grepet av den : )

Madame sa...

Sikke nogle dejlige billeder - og kagekirken er da helt fortrylllende haha ;-)

foto CHIP sa...

Den siste kyrken var för läcker - bokstavligt och bildligt :)

Petunia sa...

Det må være helt enormt å oppleve det blå lyset inne i kirken. Kan godt forstå at det virker fredfullt!

En kirke til å spise opp!!! Den likte jeg!

Klem fra Petunia

Evami sa...

En vakker kirke dere besøkte. Jeg finner kirker veldig fascinerende,for det er noe med historien de forteller.

Melusine sa...

Arkivet er et fint sted å se etter passende bilder, og sannelig har du letet opp noen flotte her! Artig å se det gamle og det nye side om side :)

~~Randi, Hverdagsprat~~ sa...

Det er utrolig mange vakre kirker rundt omkring - og det er en egen stemning i dem alle. Pepperkakekirker er heller ikke å forakte:)

Turid sa...

Ja, det så godt ut å sitte i denne kirken. Et flott innlegg om kirker.

Bea's verden sa...

Flott innlegg.

Likte spesielt godt den i fra 2007:o)


Klem fra Bea

Cathrin sa...

En vakker kirke, veldig synd at den ble ødelagt under krigen...men flott at de har valgt å beholde den selv om den ikke er hel lenger! :o)

AnneKa sa...

Den kirken som er bombet husker jeg fra jeg var liten. Nabodamen vår var tysk og jeg husker hun hadde bilder av denne kirken. Egentlig litt rart at den ikke ble revet etter å ha blitt bombet, men fint at de tok var på det som var igjen.
Den siste kirken så riktig god ut:))