torsdag, oktober 20, 2011

Dublin Day Four

Søndagen i Dublin startet ikke like tidlig som lørdagen gjorde, heldigvis! For min del startet den med å bevise for meg selv (og andre, for eksempel for Senior) at joggesko og treningstøy slettes ikke var pakket ned til ingen nytte. Det beviste jeg ved å jogge på tredemølla på hotellets treningsrom før frokost *ikke rent lite stolt*. Etterpå gikk jeg målbevisst ut i Dublins gater for å finne en minibank. 


O'Connell Street, med landemerket Monument of Light, eller enkelt og greit "The Spire of Dublin" i enden.


I folketomme gater var det dessuten greit å få tatt bilde av den Veldig Nyttige markeringen av fotgjengerovergangene. Iallfall de første dagene passet jeg på å lese og se på pila før jeg så meg for og gikk over veien. Hehe.

Etter frokost ble vi plukket opp av vår guide for dagen, som kjørte oss til Belfast i sitt meget karakteristiske kjøretøy, en London Black Cab. Jeg skulle gjerne vist bilde, men har bare bilde av bilen sammen med guiden. Ettersom jeg ikke har bedt guiden om tillatelse til å publisere bilde av ham på bloggen min, kan jeg ikke vise bilde av bilen hans heller.


"Vi har nå lest oss opp på historien før vi kom", sa en av mine kolleger til guiden vår. "Oh, it's not history. I lived that!"

Vel framme i Belfast fikk vi tid til å ta en kopp te og en muffin, før guiden tok oss med på det de kaller "The Political Tour". Det var en sterk tur med mange inntrykk. Som engelsklærer har jeg undervist i "The Troubles", som konflikten i Nord-Irland kalles, i mange år. Likevel vil jeg påstå at jeg ikke har forstått den før nå.

Over en uke etter har jeg fortsatt ikke ordene til å gjenfortelle alt. Dere får nøye dere med bilder:Neimen, se! Der er jo halve bilen "vår" med!Visste dere at det er høye gjerder mellom protestantiske og katolske deler av Belfast, og at disse fortsatt stenges på kveldstid og i helgene? Det visste ikke jeg.


Jeg kan ikke få skrytt nok av denne turen. Alle, absolutt alle, som skal til Irland, bør ta seg tid til å dra til Belfast og få en guidet tur. Firmaet vi benyttet oss av var CabtoursNI.com.


Heldigvis er Belfast mer enn bare "The Troubles", og heldigvis har jeg inntrykk av at befolkningen i Nord-Irland nå har fått smaken på fred og økonomisk vekst. Ikke langt unna stedet hvor Titanic ble bygget, åpner et Titanic-museum/opplevelsessenter til neste år, og rundt om i sentrum bygges og utvikles det. Alt er "after the peace agreement", fortalte guiden Paddy oss, med et smil. 

Vel. Lunsj. I følge the Crown Bar Liquor Saloons hjemmeside er dette den vakreste puben i verden. Helt spesiell er den iallfall. 

 
Egne avlukker til spisende gjester.I følge vår guide ble denne puben åpnet av et ektepar hvor han var katolikk og hun var protestant. Han ønsket at puben skulle hete "The Shamrock", hun ville den skulle hete "The Crown". Han ga seg tilslutt, men på én betingelse: At en krone skulle pynte golvet foran inngangen. Alternativt at alle gjester måtte trampe på krona for å komme seg inn. Og det gjør de fortsatt den dag i dag.

En minnerik dag. Den absolutt fineste og mest lærerike dagen i løpet av oppholdet vårt.Ingen kommentarer: