tirsdag, desember 28, 2010

Takke meg til...

Det ble plutselig stille her for et par uker siden. Kraftig forkjølelse og innspurt på flere fronter slo seg sammen, og dermed forsvant beina under meg. Heldigvis landet jeg i sofaen. ;)

Jul ble det likevel, og julaften ble en rolig og fin dag. Slik den gjerne blir, når man bare har vett til å gjøre de riktige prioriteringene. Derfor ble det ikke rent og ryddig i alle kriker og kroker i begge etasjer til jul. Det ble besøk hos besteforeldre istedenfor. Og montering og pynting av pepperkakehus. 


Siden det var så mye glasur og pynt igjen ble det pyntedugnad foran tv mens vi så "Tre nøtter til Askepott". Det er sannsynligvis det første året at alle pepperkakene i boksen har pynt. I dagene etter julaften kom det meg for øre at den ene venninnen etter den andre hadde fått steketakke i julegave, akkurat som de hadde ønsket seg. Jeg hadde også ønsket meg det, men julenissen hadde nok andre planer for meg i år. Men så kom jeg på å spørre etter mormors gamle takke, hvor var den? Det viste seg at den sto stuet vekk i en krok på familiegården, og der skulle den IKKE brukes, så den var det bare å hente. Nå slekter jeg faktisk litt på min kjære avdøde mormor, for når jeg først har fått en fiks ide så skal ting helst skje straks, med en gang, og helst i går. Allerede dagen etter at jeg hadde klart å spore opp takka, kunne jeg servere varme, takkestekte potetkaker, - med et stort smil om munnen. 


Potetkaker:

1 kg kokte poteter uten skall (hvilket tilfeldigvis var det vi hadde igjen i gryten etter høytidens middager)
1ts salt
2-3 dl hvetemel

Potetene kvernet jeg to ganger i kjøttkvern. En slik gammeldags en som man skrur fast til kjøkkenbordet, - kjøpt på loppis til 50 kroner. Så kom jeg på at jeg hadde glemt saltet, så jeg blandet det med melet, og så blandet jeg det hele godt sammen med Tupperwares potetstapper. Jeg brukte rikelig med mel på bakstebordet, kjevlet tynne leiver og brukte en asjett fra kaffeserviset som mal. Heretter skal jeg med glede koke for mange poteter til middag. 

Det har vært late dager. I morgen får vi gjester som blir til over nyttår, så i morgen må jeg ta fatt på listen over ting jeg valgte bort før jul. Gjesterommet, for eksempel. Ellers har jeg brukt mye tid på å lete etter inspirasjon og tips til årets nyttårsmiddag, - jeg gleder meg! 


Ingen kommentarer: