mandag, januar 31, 2011

Mandager er herlige dager.

Dette skrev jeg for noen mandager siden, men det har ikke blitt blogget før nå:


Mandager er herlige dager. Jeg jobber nemlig kun halv dag, og rekker derfor både å gjøre unna små ærend på vei hjem fra jobb og være hjemme i god tid før de søte små kommer tuslende opp bakken. I dag var den ene litt tyngre i sessen enn den ande, så jeg tenkte det kunne være godt med litt moderlig selskap opp den siste kneika. "Kikket du i postkassen, da?" "Ja, mamma, vetdu, det er PAKKE til deg!" Her kunne jeg selvflgelig fortalt gutten litt om hvor hyggelig det hadde vært om han faktisk hadde tatt med seg posten opp. Istedenfor lot jeg ham gå også resten av veien alene, uten moderlig selskap, og strenet selv ned til postkassen for å ta denne pakken i nærmere øyesyn. Pakkens avsender ga med en god indikasjon på hva innholdet kunne være, men pakkens størrelse talte derimot. Ble jeg nysgjerrig?


Her skulle jeg gjerne fortalt om hvordan jeg gikk opp, tok av meg tøyet, laget meg en kopp te og satte meg godt til rette før jeg møysommelig åpnet pakken og så på innholdet. Leste brevet sakte innimellom tedrikkingen og virkelig koste meg. Sannheten er tvert imot at jeg gikk opp bakken i duskregnet og innimellom skled noen skritt bakover fordi det er blitt glatt. Imens rev jeg opp konvolutten OG pakken inni. Der var en pakke te (som forventet), en gave(!) og et brev. Mens jeg holdt en opprevet pakke, en åpnet konvolutt og to andre brev klarte jeg å få brevet ut av konvolutten OG lese det. I full fart. Nei, her utsetter vi ikke kosen, det skal være sikkert. 


Vel hjemme sparket jeg av meg skoene og slapp børa ned på kjøkkenbordet så forsiktig jeg kunne uten å miste noe i gulvet, og rakk såvidt å ta et bilde: 


Så åpnet jeg pakken, like rolig og behersket som tidligere. Tenk, fire nye sorter te på en gang, og en flott 3-i-1-boks til å oppbevare te i. Jeg er vel bra heldig! 


Senere i dag skal jeg brygge meg en god kopp te og lese brevet en gang til, - i mer kontrollerte former!

Jeg gjorde faktisk akkurat det. I løpet av den ene mandagen rakk jeg å smake på alle de gode teene, en etter en. Og jeg leste brevet, et veldig underholdende og velskrevet et, med et lite snev av høytidelighet. Håndskrevne, personlige brev er virkelig en sjeldenhet i våre dager. Nettopp derfor setter jeg så stor pris på de brevene jeg får. Kanskje nettopp derfor er det jeg behandler dem slik jeg gjør idet jeg finner dem i postkassen også. Kremt.

Vel, de gode teene har jeg drukket mer av i løpet av de ukene som har gått, gjerne mens jeg har lest. Som  jeg har nevt tidligere har jeg tenkt å lese Jane Austens samlede i år, og den første boken jeg leser er Fornuft og Følelser, eller Sense and Sensibility, som den heter på originalspråket. Min utgave har notater fra den gangen jeg leste den på universitetet, og slik ser et utdrag ut: 


Leselisten for 2011 har forøvrig utvidet med enda en tittel, og ser nå slik ut: 

1. Harry Potter og de vises stein, av J.K. Rowling (høytlesning)
2. Opp Oridongo av Ingvar Ambjørnsen
3. Danny og den store fasanjakten av Roald Dahl (høytlesning)

lørdag, januar 29, 2011

Det var den tapeten...

Noen av dere som er innom her jevnlig husker kanskje at vi strevde med å pusse opp siste bit av stua før jul; den såkalte stuegangen ble innlemmet i stua for lenge siden, og endelig skulle veggen tapetseres og stuen slik gjøres ferdig. Det står det litt om her og her. Vi ble jo ferdige før jul, i denne omgang, men noe ferdigbilde kom aldri. Vel, her kommer en liten smakebit, om ikke annet:


Fordi det grå tapetet vi har ellers i stua viste seg å være utgått fra leverandøren, måtte vi finne på noe annet. Vi følte oss ganske dristige da vi tilslutt valgte dette lilla tapetet, og attpåtil la stripene horisontalt. Vi ble egentlig ganske fornøyde, men har spekulert fælt på hva og hvordan vi skal kunne henge opp noe på disse veggene. Foreløpig får veggen være dekor nok i seg selv. 


Slik ser den samme kroken ut nå i kveldsmørket, med lilla tulipaner fra den lokale butikken og et lysfat. 

onsdag, januar 26, 2011

Utfordring

Sulvis har sendt meg en utfordring. It goes like this:


Nevn:
-  4 TV-program du ser på
-  4 ting du har gjort i dag
-  4 ting på din ønskeliste
-  4 ting du liker dårlig



4 TV-program jeg ser på:
-Downton Abbey (siste episode gikk riktignok nå på søndag, men her må jeg ta med meg det jeg kan)
-Nyheter 
Ja, det har seg slik at jeg er en skikkelig tv-slave... La meg nå tenke... hvis TV likevel står på så hender det jeg ser på
-House
-Beat for Beat


4 ting jeg har gjort i dag:
-Jobbet, jobbet og jobbet
-Sett en bil med juletre på taket(!)
-Spist grøt til middag (skulle nesten tro at det var desember)
-vasket klær


4 ting på min ønskeliste:
-Flere klesskap og kommoder rundt om i huset
-Ny farge i gangen, en som gir et lysere inntrykk
-Ny sofa
-Akkurat nå ønsker jeg meg påfyll av ved her inne, den saken må jeg nok ta i egne hender.


4 ting jeg liker dårlig:
-Speilhålke
-Påståelige, ignorante mennesker
-Stress
-Kaviar


---



Jeg drømmer om sol og sommerdager, som på bildet over. Samtidig drømmer jeg om flotte skiforhold og herlige hytteturer, som på bildet under.




Inntil videre ser det ut til at jeg får la drømmer være drømmer, og heller finne fram en ekstra fin kopp og kose meg med en kopp te.


Jeg sender utfordringen videre til Mildred og Hildesol.



lørdag, januar 15, 2011

Flere bøker

Ja, nå har jeg lest ut noen av de bøkene jeg nevnte jeg var underveis i, i forrige innlegg. Leselisten for 2011 ser foreløpig slik ut:

1. Harry Potter og de vises stein, av J.K. Rowling
2. Opp Oridongo av Ingvar Ambjørnsen

Den første var høytlesning med barna. Vi har brukt lang tid på den, for selv om de synes HP-universet er spennende og gjerne vil ta del i det, så er boken skrevet for et litt eldre publikum enn mine to. De får likevel med seg hovedlinjene, og jeg vil tro at når de (forhåpentligvis) finner fram boka for å lese den selv om noen år, så vil de få glede av boken på et nytt nivå. For meg er det en slags gjenlesing, i og med at jeg leste boken på engelsk den gangen HP var nytt og hot. Jeg blir ikke komfortabel med de norske oversettelsene av navn og steder jeg, altså, men ellers fungerer jo oversettelsen fint.

Den andre fikk jeg av en bokklubb fordi jeg hadde meldt meg som nettbruker, eller noe i den dur. En anmeldelse antydet at "jeg"-personen i boken kunne være Elling, og derfor var det Elling jeg så for meg som hovedperson i boka. Sær type, realistisk bygdemiljø, og ikke spesielt optimistisk utgang, men lesverdig selv om jeg på ingen måte hadde problemer med å legge den fra meg. Ei fin bok å ha på nattbordet, med andre ord, når man ikke bør ligge og lese til langt på natt.


Dagens bilde har ligget på vent en stund. Nærmere bestemt har det ligget på minnebrikken i mannens fancy kamera. For mens jeg og nyttårsbesøket vårt satt i sofaen og skravlet, så satt mannen på den andre siden av bordet og fiklet med kameraet. Ute falt snø i store mengder, og jeg syntes det hvite, svarte og de røde lysene var så fine sammen. Så da fikk jeg bildet mitt. Og brukte to uker på å få blogget det. Velvel, sånn kan det gå.

I tiden framover blir det mange mørke kvelder med levende lys, bøker, og et glass vin eller te. Jeg har bestemt meg for at i år skal jeg endelig lese Jane Austens samlede, nå har de stått i bokhylla lenge nok. Noe har jeg lest før, men ikke alt. Noen har allerede meldt at de vil slå følge, kanskje vil du og?

Jeg har allerede gått løs på Fornuft og følelser, og sitter og humrer for meg selv over Austens beskrivelse av hovedpersoner og hendelser. Hva med Ellinors helt, for eksempel, Hr Edward Ferrars? Ikke er han pen, skriver Austen, og væremåten hans må man bli vant til før den kan settes pris på, eller noe sånt. For en romanhelt! Min utgave av boken er fra den gangen jeg studerte engelsk litteratur, og jeg fryder meg over forelesningsnotatene som dukker opp i margen her og der.

søndag, januar 09, 2011

Oppsummering

2009 var det første året jeg skrev opp alle bøkene jeg leste (her er listen). Da endte jeg opp med 33 leste titler. I 2010 fortsatte jeg med å skrive opp det jeg leste, men et eller annet sted underveis falt jeg av. Nå har jeg gravd dypt i hukommelsen, samt studert bokhylla inngående, og tror ikke at følgende liste er helt feil iallfall. Det eneste kan være at noen titler mangler:

1. Amtmandens døtre av Camilla Collett.
2. Familien på Gilje av Jonas Lie
3. Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai av Mary Ann Schaffer (gjenlesing)
4. Reiser i skriptoriet av Paul Auster
5. Kvinnen og Apen av Peter Høeg
6. Peer Gynt av Henrik Ibsen
7. Fuglane av Tarjei Vesaas
8. Jorden nynner sin hemmelige sang av Mary Strachan
9. Venstre hånd over høyre skulder av Selma Lønning Aarø
10. T.S. Spivets utvalgte verker av Reif Larsen
11. Sult av Knut Hamsun
12. Sjur Gabriel av Amalie Skram
13. Av måneskinn gror det ingenting av Torborg Nedreaas
14. Jeppe paa Bierget av Ludvig Holberg
15. All verdens ulykker av Johnny Halberg
16. Nokon kjem til å komme av Jon Fosse
17. Gengangere av Henrik Ibsen
18. Voluspå
19. Gunnlaug Ormstunges Saga
20. Naiv.Super av Erlend Loe
21. Enmannsorkester av Eivind Buene
22. Good Omens av Terry Pratchett og Neil Gaiman (gjenlesing)
23. The Road av Cormac McCartney
24. Menn som hater kvinner av Stieg Larsson
25. Gutten i den stripete pyjamasen av John Boyle
26. Still Alice av Lisa Genova
27. One Day av David Nicholls
28. Julie av August Strindberg

Jeg har kun tatt med skjønnlitteratur, her er både romaner og drama. Jeg har også lest noen noveller, men de tar jeg ikke med her. Unntaket må være når jeg har klart å komme meg gjennom en hel novellesamling. Det ligger en av det slaget på nattbordet mitt også, men foreløpig så fenger den meg ikke så veldig.

I tillegg til novellesamlingen (Bavian, av Naja Maria Aidt) er jeg underveis i følgende titler: Harry Potter og de vises stein av J.K. Rowling(høytlesning med barna, vi har hatt lange pauser underveis, men nå gjenstår bare et kapittel), Danny og den store fasanjakten av Roald Dahl (også høytlesning), Opp Oridongo av Ingvar Ambjørnsen, Pride and Prejudice av Jane Austen, og til sist essaysamlingen A Plea For Eros av Siri Hustvedt.

fredag, januar 07, 2011

Søte julegaver

Aldri har jeg vel vært så glad for å lese "sett en merketråd i hver side av arbeidet", for jeg har vel fått de fineste maskemarkører i julegave av en god venninne!