tirsdag, mars 24, 2009

mandag, mars 16, 2009

Mandagstema: Fritid



Dagens tema er fritid. Etter å ha strevet med dynamisk i begrepsuka er dette virkelig som fritid å regne.

Fritid kan være så mangt. Fritid kan være den tiden man ikke er på jobb. Det kan være den tiden man ikke er hjemme, eller det kan være når man er hjemme alene. Viktigst av alt tror jeg at fritid er den tiden man bruker på aktiviteter man har lyst til å drive med, som man får tilført energi av. Det kan være å løpe en tur i skogen, eller kanskje gå? Det kan være å dra på hytta en tur, eller det kan rett og slett være å sette seg i sofaen med ei god bok og en varm kopp te. Det kan også være å spille uno sammen med ungene og legge fra seg tanken på alt som skulle vært gjort.


Dette bildet representerer litt av alt. Det var vakkert vær, jeg gikk på ski opp til hytta, fikk varme i ovnen, og etter en stund kunne jeg sette meg ned med noen brødskiver og en kopp te. Sola skinte inn gjennom vinduet, jeg leste gode bøker, og på ettermiddagen kom resten av familien opp og vi spilte forskjellige spill resten av kvelden. En herlig dag vi ønsker oss flere av.

Begrepsuke - mandag - dynamisk

Ad omveier (Sulvis) har jeg hørt om begrepsuka som Marte har satt i gang. Her må det litt tenking til, var det første som slo meg da jeg skummet gjennom begrepene, jeg kan jo ikke la en utfordring gå fra meg. Det første begrepet er dynamisk, og her tok jeg ordboka til hjelp. Den sier følgende om dette ordet:

1. som gjelder bevegelse(slære); som er i bevegelse; som har drivende kraft, mots *statistisk d- elektrisitet elektrisitet i bevegelse, elektrisk strøm / et d- samfunn et samfunn i utvikling; et pulserende samfunn 2. som gjelder styrkegrader d- aksent trykkaksent 3. energisk, initiativrik en d- sjef, ledelse/ en d- personlighet/ et d- arbeidsmiljø

Jeg lot meg spesielt merke med den delen jeg har uthevet. Asylmottakdebatten har nådd også min del av verden og jeg oppdager nye og ukjente, og tildels overraskende sider ved de jeg har rundt meg. Samfunnet, og verden, er i stadig bevegelse og utvikling. Kan vi motsette oss denne? Er det riktig å si nei til asylmottak fordi vi vil bevare stabiliteten i lokalsamfunnet vårt, eller er vi forpliktet til å ta del i verden og vise nestekjærlighet og vilje til å hjelpe? Her beveger jeg mot mitt grunnleggende menneskesyn, som også gjenspeiles i mitt yrkesvalg og min tilnærming til det, uten at jeg har tenkt å komme inn på det direkte. Ethvert menneske fortjener en sjanse. Vi er alle produkter av de utfordringer livet har gitt oss. Jeg kan ikke si nei til asylmottak uten å være nødt til å bryte med mitt menneskesyn. Det gjør meg kanskje ikke så dynamisk, men det gjør kanskje at jeg er nødt til å samle krefter til å reise meg opp litt og heve stemmen for MITT menneskesyn og MITT ståpunkt, for på den måten å kanskje bidra til å skape mer dynamikk i det samfunnet jeg lever i.


Nå føler jeg at jeg vaser litt, jeg har et vanskelig begrep og et tema som så smått har begynt å engasjere meg. Så får vi se, hva det blir til.


Merknad: Jeg ble ikke helt venner med formatering og skrifttype i dag. La oss si den også er dynamisk.

onsdag, mars 11, 2009

Déjà vu

A feeling of déjà vu.

Mitt hjerte banker for den irske øy. Jeg vet ikke hvorfor, men denne øya har fascinert meg så lenge jeg kan huske. Det kan være alt det grønne, jeg vet ikke. Situasjonen i Nord-Irland har engasjert meg siden jeg først lærte om den da jeg gikk på videregående og hadde engelsk fordypning. Denne interessen har kommet og gått litt siden da. Livet svinger og interessefeltene man velger å fokusere på til enhver tid gjør det samme. Nå er jeg så trist for Nord-Irland. Jeg, og sikkert mange fler med meg trodde at alt dette var historie nå, at the Troubles var over.

mandag, mars 09, 2009

Mandagstema: Uklart.


Uklart ja. Der har du det. Nå har jeg sett gjennom alle bildene jeg har på pcn og jeg finner ikke et eneste som er uklart. Jeg hadde ganske mange en stund, det var nemlig pekefingermerke på linsa på kameraet, men disse bildene har jeg altså slettet. Jeg kunne sikkert redigert et, eller tatt et nytt, men nei, føler ikke for det akkurat i dag. Så derfor lar jeg kameraet få stå over denne mandagens utfordring og gjør meg heller noen tanker om begrepet uklart. Hva har jeg i livet mitt som er uklart? Ganske mye. Noen ganger er det tilogmed uklart for meg hva jeg skal bli når jeg blir stor selv om jeg egentlig er ganske så tilfreds med yrkesvalget jeg har gjort. Men vil jeg fortsette i den jobben jeg har i dag, eller kommer jeg til å flytte på meg? At jeg skal bo her jeg bor, det er jeg helt sikker på.

Ellers kan det jo synes ganske uklart, utydelig, ufattelig noen ganger hvor heldig man har vært i livet. Ikke bare fant jeg en mann jeg ville ha som ville ha meg, han har gitt meg etpar flotte unger også. Når jeg tenker på familien min, på hva vi har gått gjennom sammen av gleder og sorger og utfordringer, ja da blir faktisk synet mitt litt uklart foran meg...

Hvitt

Her om dagen fant jeg H&M Spring/Summer i postkassen. Jeg blar, titter, drømmer, og blar videre. Etter å ha gått en lang tur i solskinn, trampet oppover gjørmete veier hvor sola har stått på hele formiddagen og sklidd ned snødekte bakker hvor sola enda ikke har fått sluppet til så kjenner jeg lukta av vår og sommer. De er der framme et sted. Da drømmer jeg om å våkne av morgensolstråler i ansiktet, stå opp, sette på kaffe, ta med meg en kopp ut og tråkke barbeint gjennom gresset. Gjerne iført en kjole som denne, fra nettopp H&M. Det er riktignok en nattkjole, men må jeg i butikken for å kjøpe rundstykker til frokost kan jeg jo bare slenge på meg en hvit tights og etpar sandaler til.

torsdag, mars 05, 2009

Rosa

Jeg er så heldig at jeg har denne skålen, pluss en som er et hakk større, tilgjengelig for bruk de gangene i året jeg oppholder meg på familiehytta. (Jeg har store planer om at antallet slike ganger skal fordobles framover. Så langt i år har det blitt tre turer, hvorav to med overnatting.) Da jeg var liten og litt større syntes jeg disse skålene var utrolig stygge, rosa var alt annet enn på mote, og så prikker da. My god. Nå som jeg er blitt stor,(og rosa er blitt moderne?) synes jeg de er nydelige og kan ikke få brukt dem nok.


Sist jeg var på hytta var det nydelig vintersol, og jeg hadde en pose gelly beans med meg i sekken. De og skåla var som skapt for hverandre.



Dessverre var skåla litt for stor, eller posen litt for liten. Tom ble skåla iallfall i løpet av noen timer etter at jeg tok disse bildene.

tirsdag, mars 03, 2009

Fuglebrett

Jeg har i lengre tid ønsket meg et fuglebrett til å ha utenfor kjøkkenvinduet. Jeg drømte om å åpne vinduet for sola, strø noen solsikkefrø og brødsmuler på brettet, lukke vinduet, og så nyte en kopp kaffe mens småfuglene strømmet til i hopetall for å meske seg. Jeg fikk ikke noe fuglebrett til jul, ikke til morsdagen heller. Først da jeg selv tok initiativ til snekring ble det fart på små snekkerfingre. Produktet er helt og holdent en 5-årings. Han står for ideen og gjennomføringen. Han har fått noen tips og råd underveis, forkastet de fleste og brukt noen. Han har fått litt hjelp med holding og festing av spiker (på anvist sted). Festinga til veggen var det mannen i huset som sto for. Den store lille snekkeren og hans fireårige assistent er umåtelig stolte. Brettet skal få henge til det selv faller ned eller til de store små snekkerne finner ut at de skal lage et nytt.
Jeg er veldig fornøyd med endelig å ha fått det jeg ønsket meg, og venter nå på fuglene.

mandag, mars 02, 2009

Your blog is Fabulous!

Av Sulvis har jeg fått prisen "Your Blog is Fabulous!". Nybegynner og -kommer som jeg er ble jeg først veldig beæret, stolt og glad, for hvem vil vel ikke være Fabulous? Straks etterpå ble jeg litt skjelven, for nå ble jeg jo nødt til å finne noe fornuftig å si om noe konkret. Jeg må nok innrømme at det er lite fabulousness ved min hverdag, så jeg ble ganske glad for at jeg heldigvis slipper å vise fram hva annet fabulous som finnes i mitt liv enn denne bloggen.

Prisen innebærer at man må fortelle fem ting man ikke kan klare seg uten.



Sulvis' liste var flott og jeg kjente meg igjen i den, så hvordan skal det så gå når jeg skal finne fem ting som er MINE, som jeg ikke kan klare meg uten? Noen gjenkjennende nikk er bare å finne seg i altså.

1. Familie. Ingen over, ingen ved siden. Ta fra meg alt, men ikke mann og barn. Jeg, som bor i et rikt land i en rik tid klarer ikke å se for meg at det går an å selge et barn for å ha råd til å brødfø de andre. Eller er det sånt man gjør av kjærlighet? La meg nå ikke gå den veien i dag. Det er iallfall hevet over enhver tvil at uten min aller kjæreste mann og våre to, søte små, ville Fée vært mer heks enn fe.

2. Dyr. Katten min er allerede presentert i denne bloggen. I tillegg bebos det lange hvite huset av en hund. Disse er to av mange dyr i rekken som har vært del av vår familie. Uten dyrene hadde det vært tomt. Veldig tomt.

3. Fritt utsyn mot vann. Dette høres kanskje noe merkelig ut og må forklares. Det er ikke til å komme fra at jeg trives best med å bo høyt og fritt, med en god utsikt som inkluderer vann. Å ha skogen i ryggen er ingen ulempe.

4. Bøker. Som oftest leser jeg minst en bok, selv om jeg opplever lange tørkeperioder. Jeg har vært innom de fleste sjangre og har elsket alt fra Margit Sandemo til krim til fantasy til klassikere. Nå for tiden leser jeg nyere litteratur på norsk, og gjerne også av norske forfattere, for første gang på mange, mange år.

5. Te. Jeg liker å prøve nye varianter, men faller alltid tilbake til Earl Grey, han er god å ha. For ikke så lenge siden meldte jeg meg inn i Teklubben, et medlemsskap der anbefales på det varmeste. Annenhver måned kommer et lite utvalg løsvektte i poser små nok til at man faktisk rekker å bruke opp dem før neste forsendelse kommer. Man må tross alt ikke glemme at i tillegg til disse her så har man jo et godt tesortiment allerede.

___

Så er det tid for å sende prisen videre. Jeg velger meg HildeSol, som er minst like glad i te som jeg, og Linsky, som har dagens vakreste tulipaner! Your blogs are fabulous!

Mandagstema: delikat


Denne ukens ord er delikat. Eller på engelsk hvis man ikke helt kan norsk, delicious eller savoury. Hva synes du er delikat? Kan delikat være mer enn bare noe håndfast?

Delikat.... Her blir jeg altså stående helt fast. En borddekking kan være delikat, myke, duse farger kan beskrives som delikate, men kan jeg komme på en eneste ting her i huset som jeg ville beskrevet som delikat? Iallfall ikke for øyeblikket. Derfor raser jeg videre til de engelske ordene for å se om de er lettere. Delicious... da tenker jeg med en gang på sjokoladekake, hehe. Men såvidt jeg kan huske har jeg ikke bilde av en eneste delicious sjokoladekake, bare barneselskaps figurkaker. Heldigvis kan andre kaker også være delicious.


Denne blåbærpaien, bakt med familieplukkede blåbær funnet rundt hytteveggene i høst, smaker helt fantastisk servert lun med vaniljesaus til. Iallfall hvis man liker blåbær ;). Savoury kan man også si den er men det ordet forbinder jeg mer med duftende gryter fylt av alle mulige godsaker, hvor duften sprer seg i hele huset og det som havner på tallerknen ser absolutt uimotståelig ut. Sånt forsvinner før vi rekker å tenke på å ta bilde av det.